Findus
Skriv ut
Tipsa
Favorit
Större text

Frysta grönsaker lika nyttiga som färska

I den svenska studien har vi analyserat morötter, spenat, blomkål, broccoli, haricots verts och ärter. Analyserna omfattade ett antal vitaminer och mineraler.

I den svenska studien har vi analyserat morötter, spenat, blomkål, broccoli, haricots verts och ärter. Analyserna omfattade ett antal vitaminer och mineraler.

Frysta bönor innehöll 12 gånger mer C-vitamin
Undersökningen visar att färska grönsaker kan förlora betydande mängder av C-vitamin från skördetillfället, under transport och lagring, fram till det att de inhandlas och konsumeras av konsumenterna. Halten C-vitamin var anmärkningsvärt låg i bland annat haricots verts, spenat och broccoli. Motsvarande frysta grönsaker innehöll betydligt högre halter. Detta trots att dessa förvälls innan infrysning och då förlorar en viss del vattenlösliga vitaminer.Frysta haricots verts innehöll 12 gånger mer C-vitamin än färska, fryst broccoli 3½ gånger mer C-vitamin än färsk och fryst spenat 2½ gånger mer C-vitamin än färsk.

Resultaten i korthet:

  • Frysta grönsaker håller en jämnare näringsvärdesnivå än färska
  • Färska grönsaker förlorar betydande mängder C-vitamin pga. långa lagringstider
  • Frysta haricots verts hade 12 gånger högre C-vitaminhalt än färska
  • Fryst broccoli hade 3½ gånger högre C-vitaminhalt än färsk- Halten E- och A-vitamin är ungefär densamma i frysta och färska grönsaker
  • E-vitaminnivåerna i de frysta grönsakerna är högre än tidigare värden publicerat av Livsmedelsverket
  • Mineralhalten är lika i färska och frysta grönsaker med undantag för färsk spenat som innehåller högre halter av samtliga mineraler, framförallt järn.
  • Betydande mängd mineraler sköljs bort vid konsumentens beredning av färska grönsaker.

Mineraler lika i färskt och fryst – med undantag av färsk spenat som toppar listorna
Undersökningen studerade de frysta och färska grönsakernas halt av mineralerna järn, kalcium, magnesium och kalium. Ärtor och morötter innehöll obetydliga halter av dessa mineraler medan i synnerhet färsk spenat toppade listorna över höga mineralhalter.

Om Special Foods

Det ska vara trevligt att äta. Oavsett ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning är det en rättighet att få mat som ser aptitlig ut och som är lätt att tugga och svälja. Att äta tillräckligt är för den sjuke självklart en livsnödvändighet för tillfrisknandet och för den äldre viktigt för hälsan och välbefinnandet.

Timbaler

Findus Timbaler är en unik produkt på marknaden. De är bekväma, enkla och säkra att hantera i köket.

Webbaserad utbildning: Mat vid dysfagi

Att få i sig näringsriktig och energirik kost med rätt konsistens, borde vara en rättighet och självklarhet för alla.
 Därför har vi tagit fram en webbaserad utbildning som ger dig/er kunskap och stöd inom enkel näringslära, mat och måltider vid tugg- och sväljsvårigheter. Allt för att ge kunskap och underlätta arbetet i vardagen.