Findus
PRINT
TIP
FAVORITE
BIGGERFONT

Frysta grönsaker lika nyttiga som färska

I den svenska studien har vi analyserat morötter, spenat, blomkål, broccoli, haricots verts och ärter. Analyserna omfattade ett antal vitaminer och mineraler.

I den svenska studien har vi analyserat morötter, spenat, blomkål, broccoli, haricots verts och ärter. Analyserna omfattade ett antal vitaminer och mineraler.

Frysta bönor innehöll 12 gånger mer C-vitamin
Undersökningen visar att färska grönsaker kan förlora betydande mängder av C-vitamin från skördetillfället, under transport och lagring, fram till det att de inhandlas och konsumeras av konsumenterna. Halten C-vitamin var anmärkningsvärt låg i bland annat haricots verts, spenat och broccoli. Motsvarande frysta grönsaker innehöll betydligt högre halter. Detta trots att dessa förvälls innan infrysning och då förlorar en viss del vattenlösliga vitaminer.Frysta haricots verts innehöll 12 gånger mer C-vitamin än färska, fryst broccoli 3½ gånger mer C-vitamin än färsk och fryst spenat 2½ gånger mer C-vitamin än färsk.

Resultaten i korthet:

  • Frysta grönsaker håller en jämnare näringsvärdesnivå än färska
  • Färska grönsaker förlorar betydande mängder C-vitamin pga. långa lagringstider
  • Frysta haricots verts hade 12 gånger högre C-vitaminhalt än färska
  • Fryst broccoli hade 3½ gånger högre C-vitaminhalt än färsk- Halten E- och A-vitamin är ungefär densamma i frysta och färska grönsaker
  • E-vitaminnivåerna i de frysta grönsakerna är högre än tidigare värden publicerat av Livsmedelsverket
  • Mineralhalten är lika i färska och frysta grönsaker med undantag för färsk spenat som innehåller högre halter av samtliga mineraler, framförallt järn.
  • Betydande mängd mineraler sköljs bort vid konsumentens beredning av färska grönsaker.

Mineraler lika i färskt och fryst – med undantag av färsk spenat som toppar listorna
Undersökningen studerade de frysta och färska grönsakernas halt av mineralerna järn, kalcium, magnesium och kalium. Ärtor och morötter innehöll obetydliga halter av dessa mineraler medan i synnerhet färsk spenat toppade listorna över höga mineralhalter.

Grönare nyheter

En välsmakande liten grön ärta full av nyttigheter och med bra protein för en grönsak. En perfekt råvara till en ny grönsaksbiff. Och klassiska gröna biffar lagad enligt nya recept med mer smak och bite.

Guldkant på tillvaron Vår & Sommar 2014

Högtidsdagar är viktiga. Med god mat, festlig dukning och en trevlig måltid blir de till något extra och kan väcka minnen och glädje.

Nyhet - Fikastunder

Vi börjar året med att bjuda på flera bagerinyheter. Frånt vårt bageri i Loftahammar kommer både fikabulla och matiga bullar. Och vi har även fyra glutenfria nyheter att bjuda på - från märkt bröd till pizzabottnar.
 
FFC-RE-175x200px
 
Partneremblem krog findus 300x300 1409
Som sponsor hade vi nöjet att gratulera vinnaren av årets krog: Restaurang Koka i Göteborg. Vi var även delaktiga på mer än ett sätt då vår egen kock Jeppe Åkermyr var med och ansvarade för desserten. Restauranggalan bjöds på en dessert gjord på Findus frysta fruktpuréer och frukt från det prisvinnande och nyligen lanserade konceptet Nice Fruit.
 

  passionformat12014