Findus
Skriv ut
Tipsa
Favorit
Större text

Frysta grönsaker lika nyttiga som färska

I den svenska studien har vi analyserat morötter, spenat, blomkål, broccoli, haricots verts och ärter. Analyserna omfattade ett antal vitaminer och mineraler.

I den svenska studien har vi analyserat morötter, spenat, blomkål, broccoli, haricots verts och ärter. Analyserna omfattade ett antal vitaminer och mineraler.

Frysta bönor innehöll 12 gånger mer C-vitamin
Undersökningen visar att färska grönsaker kan förlora betydande mängder av C-vitamin från skördetillfället, under transport och lagring, fram till det att de inhandlas och konsumeras av konsumenterna. Halten C-vitamin var anmärkningsvärt låg i bland annat haricots verts, spenat och broccoli. Motsvarande frysta grönsaker innehöll betydligt högre halter. Detta trots att dessa förvälls innan infrysning och då förlorar en viss del vattenlösliga vitaminer.Frysta haricots verts innehöll 12 gånger mer C-vitamin än färska, fryst broccoli 3½ gånger mer C-vitamin än färsk och fryst spenat 2½ gånger mer C-vitamin än färsk.

Resultaten i korthet:

  • Frysta grönsaker håller en jämnare näringsvärdesnivå än färska
  • Färska grönsaker förlorar betydande mängder C-vitamin pga. långa lagringstider
  • Frysta haricots verts hade 12 gånger högre C-vitaminhalt än färska
  • Fryst broccoli hade 3½ gånger högre C-vitaminhalt än färsk- Halten E- och A-vitamin är ungefär densamma i frysta och färska grönsaker
  • E-vitaminnivåerna i de frysta grönsakerna är högre än tidigare värden publicerat av Livsmedelsverket
  • Mineralhalten är lika i färska och frysta grönsaker med undantag för färsk spenat som innehåller högre halter av samtliga mineraler, framförallt järn.
  • Betydande mängd mineraler sköljs bort vid konsumentens beredning av färska grönsaker.

Mineraler lika i färskt och fryst – med undantag av färsk spenat som toppar listorna
Undersökningen studerade de frysta och färska grönsakernas halt av mineralerna järn, kalcium, magnesium och kalium. Ärtor och morötter innehöll obetydliga halter av dessa mineraler medan i synnerhet färsk spenat toppade listorna över höga mineralhalter.

Webbaserad utbildning: Mat vid dysfagi

Att få i sig näringsriktig och energirik kost med rätt konsistens, borde vara en rättighet och självklarhet för alla.
 Därför har vi tagit fram en webbaserad utbildning som ger dig/er kunskap och stöd inom enkel näringslära, mat och måltider vid tugg- och sväljsvårigheter. Allt för att ge kunskap och underlätta arbetet i vardagen.

MSC-Guldlax hos Findus

Guldlaxen är tillbaka i Findus sortiment. Sedan augusti finns det MSC-certiferad guldlax. Det är guldlaxfisket vid Färöarna som numera uppfyller MSCs krav. Guldlaxen har ett fint vitt kött med mild smak som gör sig mycket bra i panerade produkter.

Vår syn på Överkänslighet

Allergi, intolerans och överkänslighet använder vi i dagligt tal som om de hade samma betydelse. Information om innehåll av ingredienser som kan orsaka överkänslighetsreaktioner ska användas med stor försiktighet.

Om Findus

Med hjärtat i Skåne. Mitt bland de bördiga jordarna i nordvästra Skåne hittar du Findus rötter, hjärta och framtid. Det var här i Bjuv som allt började på 40-talet och det är här vi än idag driver vår verksamhet. Med odling, produktion, utveckling och innovation tätt inpå varandra skapas en Findusanda som genomsyrar allt vi gör. Och bara ett stenkast bort vajar ärtskidorna i vinden.
Partneremblem krog findus 300x300 1409 Findus sponsrar Restauranggalan 2014
Vi kommer att dela ut pris till Årets Krog
och ta fram recept till desserten på den efterföljande middagen. Vi ses där!

  passionformat12014