Jordgubbsmoussetårta med nötig botten

Jordgubbsmoussetårta med nötig botten

Klimatberäknat lågt C02e värde.Läs mer om vår klimatberäkning här.

INGREDIENSER

Välj antal portioner

  • Tårtbotten
  • Mandel
    50 g
  • Pistaschnötter, skalade
    50 g
  • Strösocker
    2 dl
  • Vaniljsocker
    1 tsk
  • Smör
    100 g
  • Vetemjöl
    0,50 dl
  • Ägg
    2 st
  • Vit choklad
    50 g
  • Maränger
  • Strösocker
    2 dl
  • Äggvita
    3 st
  • Jordgubbsmousse
  • Strösocker
    0,50 dl
  • Vispgrädde
    200 g
  • Gelatinblad
    5 st
  • Garnering
  • Jordgubbar, delade
    500 g

TILLAGNING

  1. Förberedelser
    Tina puréer, sätt igång ugnen på 200°C, klä botten på en springform med bakplåtspapper. Blötlägg gelatinblad. Tina Findus jordgubbar enligt förpackningen.

  2. Tårtbotten
    Hacka eller mixa mandel och pistaschnötter grovt. Vispa samman ägg och socker. Koka upp smöret, dra ifrån värmen, häll i chokladen och låt smälta. Vänd samman alltihopa ordentligt, häll upp smeten i springformen. Grädda tårtbotten på 200°C, ca 15-20 min. Ta ut och låt svalna.

  3. Maränger
    Vispa äggvitor och socker hårt till maräng, droppa över blåbärspurén och stjälp upp i spritspåse.
    Spritsa små fina maränger på bakplåtspapper och låt torka i ugn 100°C, ca 40-60 minuter.

  4. Mousse
    Vispa grädden löst i separat bunke. Smält ut gelatinblad i en tredjedel utav jordgubbspurén, ta ifrån värmen och vänd i resterande puré. Se till så att grädde och puré håller ungefär samma temperatur.

  5. Tårtan
    Fyll springformen med jordgubbsmoussen ovanpå tårtbotten. Låt stelna i kyl minst 2 timmar.
    Garnera med delade jordgubbar och blåbärsmaränger.

  6. Tips! Testa med andra smaker på puréer både i tårta och maränger. Mangopuré och svartvinbärsmaränger ger häftig smak och färg!

Näringsvärde per portion (400 g)

  • Energi (kcal)
    382,29 kcal
  • Energi (kJ)
    1599,51 kJ
  • Fett
    20,49 g
  • Enkelomättade fettsyror
    6,94 g
  • Fleromättade fettsyror
    1,47 g
  • Mättade fettsyror
    10,61 g
  • Fiber
    1,78 g
  • Järn
    0,92 mg
  • Kalcium
    56,43 mg
  • Kalium
    217,59 mg
  • Kolesterol
    75,47 mg
  • Kolhydrat
    43,23 g
  • Disackarider
    35,49 g
  • Monosackarider
    4,87 g
  • Sackaros
    34,56 g
  • Magnesium
    30,01 mg
  • Natrium
    75,60 mg
  • Niacin
    0,52 mg
  • Protein
    5,43 g
  • Riboflavin
    0,17 mg
  • Tiamin
    0,07 mg
  • Vatten
    83,74 g
  • Vitamin B12
    0,24 µg
  • Vitamin B6
    0,08 mg
  • Vitamin C
    38,25 mg
  • Vitamin D
    0,21 µg
  • Vitamin E
    2,50 mg
  • Zink
    0,55 mg
Alla näringsvärden

Energifördelning

Produkter som inkluderas i receptet