Bli matsmart och minska svinnet

Vi blir allt bättre på att arbeta medvetet i köket och göra smartare val. Men när vi ätit klart är det lätt att glömma hur viktigt det är att ta tillvara på rester och undvika att maten hamnar i sophinken.

 

Matsvinn är ett ämne som har blivit alltmer uppmärksammat och enligt en undersökning som TNS-Sifo har gjort så anser allt fler att minskat matsvinn är en viktig samhällsfråga. Hela 41 % av svenskarna är beredda att själva bidra till minskat matsvinn genom att ändra sitt beteende!

Matsvinn på skolor

Vi på Findus tycker också matsvinns-frågan är viktig och har tagit fram ett material till skolor, med affischer och klisterdekaler som på ett roligt sätt uppmanar barnen att äta upp den maten som man tagit på tallriken. Vi frågade våra kunder om de hade några bra tips på hur man kan arbeta med svinn och vi vill lyfta arbetssätt från Njupkärrs skola och Hammarlundens skola.

Njupkärrs skola har slopat sopkorgen

På Njupkärrs skola har man tagit bort sopkorgen, så att barnen inte kan slänga något från sina tallrikar. Man har däremot en liten hink där de kan lägga servett, potatisskal etc. Ibland har såklart någon råkat ta för mycket mat och då får man be om lov att slänga. De flesta matgästerna har genom tillvägagångssättet lärt sig att inte ta mer än vad man orkar och att smaka på maten om man är osäker på om man gillar den.


I köket lagas maten till stor del från grunden och personalen är noga med att inte lägga ut mer mat på buffén än vad som går åt. Blir det mat över serveras den dagen efter eller fryses in till senare tillfälle.

Ett jättelyckat arbetssätt som har fått matgästerna att slänga mindre mat – toppen tycker vi på Findus!

Hammarlundens skola satsar på tävling

På Hammarlundens skola vägs matresterna varje dag och man för statistik över hur mycket mat som slängs. Man har även haft en tävling mot en annan skola, där det vinnande laget var det som slängde minst. Hammarlundens skola vann tävlingen och eleverna fick möjlighet att önska en veckas matsedel.


Kökssvinnet är köket noga med att skriva upp och man ser även till att man vet vad som går åt så att man inte skickar ut mat i onödan. Det är även viktigt att ha koll på när eleverna kommer, så att man kan ha förberett för detta. Om det skulle bli matrester över så används resterna i en ny maträtt eller soppa dagen efter.

Vi på Findus tycker att en tävling med ett åtråvärt pris är ett bra sätt att motivera eleverna till att slänga mindre – vem skulle inte vilka välja en hel veckomeny?

Klicka här för att läsa mer om Findus matsvinns-material