Quorn - Protein for the planet

Quorn är mat för en bättre framtid oavsett om du lagar nya vegetariska rätter eller mer hälsosamma varianter av vanliga kötträtter. Magin ligger i Quorns unika ingrediens - Mycoprotein - ett näringsriktigt, köttfritt och högkvalitativt protein med konsistens som liknar kyckling. Det är också ett klimatsmart val - exempelvis Quorn Färs ger 90% lägre koldioxidutsläpp jämfört med nötfärs. Nyttigt både för dig och planeten! 
Quorn - Protein for the planet

Quorn är mat för en bättre framtid oavsett om du lagar nya vegetariska rätter eller mer hälsosamma varianter av vanliga kötträtter. Magin ligger i Quorns unika ingrediens - Mycoprotein - ett näringsriktigt, köttfritt och högkvalitativt protein med konsistens som liknar kyckling. Det är också ett klimatsmart val - exempelvis Quorn Färs ger 90% lägre koldioxidutsläpp jämfört med nötfärs. Nyttigt både för dig och planeten! 

Om Quorn

Quorn har ett enkelt budskap: Att ge människor goda och spännande maträtter som är bra för dem och bra för vår värld. Historien om Quorn börjar redan på 60-talet när Quorns grundare Lord Rank insåg att det behövdes smartare sätt än kött från djur för att tillgodose människans behov av bra protein. Han började sökandet efter ett nytt proteinalternativ som var miljösmart, gott och näringsriktigt. Och hittade till slut lösningen i Mycoprotein. Sedan dess har Quorn etablerats som en populär råvara för grön och vegetarisk mat. Utöver detta arbetar Quorn oavbrutet utifrån ett hållbarhetsperspektiv och är det första globala köttalternativa varumärke som certifierats av tredje part, Carbon Trust, för lågt klimatavtryck.

 

Vad är mycoprotein?

Mycoprotein är ett näringsriktigt, köttfritt och högkvalitativt protein som inte innehåller soja, är naturligt fettsnålt och rikt på fibrer. Det har en naturlig fibrositet, vilket betyder att Quorn har en mycket liknande konsistens som kyckling. Genom årens utveckling kan det nu återskapa konsistensen av nötkött, kyckling, fläsk och lamm - så att du kan skapa ett brett utbud av köttfria rätter som inte bara är relevanta för vegetarianer.

Mycoprotein utvinns från svamporganismen Fusarium venenatum och omvandlas från kolhydrater till protein med fermentering, liknande produktiosprocessen för öl och yoghurt. Detta ger ett klimatsmart protein eftersom fermenteringsprocessen kräver lite mark och vatten. För varje 2650 måltider som äts, där nötkött (75 gram) ersätts med Quorn Färs (75 gram) sparas i termer av markyta ett område motsvarande en fotbollsplan. Jämfört med protein från nötkött har Mycoprotein 90% lägre klimatpåverkan.