10 sköna Cocktails
med Findus puréer

Nyårsafton, sista AW:n innan jul och stora hemvändarfesten på juldagen. Färgglada drinkar med perfekt smakbalans och snygg garnering - det är festens höjdpunkt. Vi har tillsammans med Sebastian Thool, bartender på Sturecompagniet, tagit fram 10 helt fantastiskt goda cocktails med Findus frukt-, bär- och grönsakspuréer som hemlig ingrediens. Basil Berry är Sebastians favorit cocktail.

Scrolla ner för nya idéer, inspiration och alla recept. Cocktails med och utan alkohol.

Bartenders Choice!

Basil Berry
4 cl gin
1 cl chambord
4 cl jordgubb/basilikasockerlag*
1 msk jordgubbspuré
4 cl citronjuice
1 cl äggvita

Börja med att fylla en Bostonshaker med is. Sedan mät ut alla ingredienser och häll i shakern. Skaka kraftigt under en minut tills vätskan är iskall och äggvitan har bildat ett skum. Häll upp i ett frostat glas. Dekorera drinken till perfektion.

Sparkling Barbs
2 cl gin
2 cl St. Germain
5 cl rosmarinsockerlag*
4 cl citron
1 1⁄2 msk rabarberpuré
Toppa med Proseco

Börja med is i Bostonshaker, fyll på alla ingredienser förutom Prosecon. Skaka ordentligt tills kallt. Häll upp i glaset och toppa med Proseco. Garnera cocktailen prydligt.

Red Licorice
2 cl hallon/lakrisshot
2 cl vodka
1 cl chambord
2 msk hallonpuré
4 cl citron
4 sockerlag

Bara att mäta upp is i en fylld Bostonshaker och skaka ordentligt. Sila ner vätskan i ett frostat glas. Garnera cocktailen tills glädjen är absolut.

Pinja Vanilla
2 cl rom
2 cl liquer 43
2 msk ananaspuré
4 cl citron
2 cl sockerlag

Bara att mäta upp is i en fylld Bostonshaker och skaka ordentligt. Sila i vätskan i ett frostat glas. Garnera tills lycklig.

Dirty Bangkok Mule
3 msk mangopuré
4 cl ingefärs/chili/limesockerlag*
1 lime
4 cl gin
2 cl tripple sec
1⁄2 chili
1⁄2 knippe koriander
Toppa med Ginger beer

Häll i mangopuré, sockerlag, limejuice, chili och koriander i en Bostonshaker och muddla kraftigt tills chilin och koriandern har lösts upp i små bitar. Häll på gin och tripple sec, sedan fyll med is och skaka ordentligt. Sila sedan ner vätskan i glaset redan fylld med is. Toppa med Ginger beer. Garnera prydligt.

Hot Alejandra
1 tumme riven ingefära
2 msk agavesirap
3 msk svartvinbärspuré
4 cl de agave tequila reposado
2 cl chambord
1 cl äggvita
1 lime

Börja med att doppa ringen av glaset i sockerlagen, sedan i en salt/chiliflakemix, så att det täcker toppen av glaset. Ta sedan fram Bostonshakern och börja riva i ingefäran med ett zestjärn. Fyll på med resterande ingredienser och skaka hårt i en minut tills iskallt och skummigt. Sila upp i glaset och dekorera drinken med en flytande isbit med chili flakes på.

Meaty Mary
4 cl vodka
2 cl frangelico
3 msk selleripuré
1 msk kalvfond
2 cl citronjuice
5 droppar tabasco
4 droppar worcestershiresauce
1 dl tomatjuice

Mät upp alla ingredienser i en Bostonshaker och skaka hårt. Häll upp i glaset fyllt med is och toppa med lite extra tomatjuice. Garnera med en selleristång.

Alkoholfria Cocktails

Ingen förlust att avstå alkohol med Sebastians läckra Virgindrinkar.

Sour Fruitdine
8 cl lime
4 cl sockerlag
2 msk mangopuré
4 cl grenadine
8 cl äpple juice

Skaka limejuicen, sockerlag, mangopuré och äppeljuice i en shaker tills iskall. Häll upp i glaset och sedan sakta toppa med grenadine. Garnera snyggt.

Thai Virgin
3 msk mangopuré
3 droppar tabasco
6 blad mynta
1 lime
4 cl Ingefärs/chili/limesockerlag*
Toppa med Ginger beer

Börja med mangopuré, tabasco, mynta och lime i Bostonshakern och muddla tills myntan är i små bitar. Häll på sockerlag och skaka med is. Sila i glas redan fyllt med is. Toppa med Ginger beer och dekorera tills nöjd. Perfektion.

Canadian Blueberry
3 msk blåbärspuré
1⁄2 citron
3-4 msk lönnsirap
1 dl äpplejuice
1 cl äggvita

Mät i ingredienserna i en shaker och skaka ordentligt tills iskall och skummig från äggvitan. Häll upp i ett förfrostat glas. Dekorera tills nöjd.

Bonus: Den friska juleshoten

Licor 43 skiftas med blåbärspuré och grädde. Mums!

* Sockerlag

Ingefära, chili och limeskal
3 dl vatten
3 dl socker
2 lime (zest)
100 gram ingefära
1 chili röd

Mät ut ingredienserna och häll i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda i 10 minuter.

Jordgubb och basilika
3 dl vatten
3 dl socker
20 pellets med jordgubbspuré
8-10 stjälkar basilika

Mät ut ingredienserna och häll i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda i 10 minuter.

Rosmarin
3 dl vatten
3 dl socker
8-10 kvistar rosmarin
1⁄2 citronjuice
1 nypa salt

Mät ut ingredienserna och häll i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda i 10 minuter.