Kocken Jeppe på FindusPassion före plan

Jeppe Åkermyr drivs av nyfikenhet, glädje och en övertygelse om att saker kan vara annorlunda. Möt Foodservices påhittiga kock.

- Jag är helt klart extra inspirerad på våren. När jag står med jättefina späda morötter i händerna bryr jag mig inte om exklusiva köttbitar. Då är ju redan tallrikens stjärna klar, svarar Jeppe.

Det snabba svaret om vad som ger inspiration är kanske präglat av vårsolen som strålar in genom fönstret, men det är mycket synonymt med "i nuet" inställningen som Jeppe har.

- Det finns så mycket runt omkring som inspirerar. Människor som experimenterar och gör udda saker. Det jag älskar med kockyrket är att det hela tiden finns nytt att lära och upptäcka. Och att en sextonåring kan komma in ett kök och göra något helt galet som bryter "så ska det vara" läget, fortsätter han.

Den skidglada kocken

Jeppe har jobbat på Findus sedan september 2011. Han har tidigare haft en fallenhet för att jobba i kök som ligger nära snösäkra backar.

- Jag blev inte kock för att åka skidor, men när jag nu tittar tillbaka känns det nästan så. Jag har jobbat i Åre i över 10 år. Det slutade med att jag flyttade dit. En helt fantastisk miljö att vara i. Vi lagade mycket riktigt bra mat. Ambitionsnivån har varit hög i alla Årekök jag jobbat i - Buustamon, Dahlboms, Diplomat, Bakfickan och Tottebo.

När Jeppe berättar om sina tidigare jobb dyker det upp många stickspår. Och tillvaratagna möjligheter. Bland annat ett äventyr som köksmästare på Svenska Paviljongens Café under världsutställningen i Hannover 2000.

- En erfaren kock var med som köksmästare men åkte hem efter tre dagar. Där stod jag och min kollega med ansvaret. Och det fixade sig. Mest minnesvärt är en långdragen diskussion med mässvakterna när vi skulle köra in råvaror till en middag för bland annat kungen och drottningen. Först hade vi fel papper och sedan var vi för sena. Till slut kom vi in när vi nämnde att det var den svenska drottningen som var en av kvällens gäster, berättar han med ett lätt skratt.

Förändring förbättrar

En pratstund med Jeppe ger snabbt bilden av en person som ser till att lösa problem och göra saker bättre. När vi pratar mer nutid berättar han om ett stickspår från köken. Efter flytt ner till Skåne tog han jobb som styckare i en livsmedelsbutik. Men nästan direkt började han in och röra sig i delikatessdisken och genomföra flera förändringar. Bland annat att ta tillvara rester och produkter som närmade sig slutdatum och laga mat på de. Lyckat, då delikatessdisken fick byggas ut två gånger under den korta tid han jobbade där.

- Jag kan inte riktigt hjälpa det. Jag vill förändra och göra saker bättre när jag ser att det går, säger Jeppe som att det var självklart.

Receptkreatören

Jeppe tar fram recepten som du hittar här på hemsidan. Vad ger honom inspiration i det arbetet?

- Oftast något som jag precis stött på. Mina idéer präglas mycket av det som händer just nu. Igår var jag på mitt barns dagis och blev påmind om hur underbart enkelt det kan vara att servera mat på rätt sätt. Matmamma Vickan serverade dessert på sommaravslutningen i form av hela paket Big Pack-glass upp och nervända i varmhallonsylt. Det blev som en stor underbar bakelse. Och alla barnen var överlyckliga. Jag med, det var läckert.

- Det behöver inte vara så svårt, bara det finns lite tanke och en twist, något annorlunda som gör det intressant. Faktiskt är nästan allt gott om det är rätt tillagat och serveras vid rätt tillfälle, avslutar Jeppe.

På bilden: Jeppe tillsammans med tuppen Kapten Bosse. Kapten Bosse är av rasen dvärg kochin och är den som styr och ställer hemma i Jeppes hönshus. När han inte gör Jeppe sällskap på en fotografering har han fullt upp med Estrella, Nutella, Kråkan, Wailet, Operaolga och ett gäng nya småttingar.