Fruktig risgrynskaka med bärsås
Klimatberäknat lågt C02e värde.Läs mer om vår klimatberäkning här.
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Fruktig Risgrynskaka
- Vatten4 dl
- Salt
- Mjölk8 dl
- Ris rundkornigt2 dl
- Ägg5 st
- Strösocker5 msk
- Vispgrädde1 dl
- Rivet skal av citron alt. citronsaft1 st
- Kardemumma, malen2 tsk
- Bärsås
- Vatten6 dl
- Hallonpuré FINDUS 3748 eller
- Potatismjöl/tapiokastärkelse1,50 dl
- Strösocker5 msk
TILLAGNING
1. Koka upp riset i saltat vatten. Häll i mjölken, rör om. Koka upp på nytt och låt sjuda tills grynen är mjuka.
2. Tillsätt frusen puré och låt purén smälta och svalna. Rör i uppvispade ägg, socker, vispgrädde, citron och kardemumma. Smaka av.
3. Häll gröten i smorda formar eller bleck. Grädda i konvektionsugn 175º, ca 45 min.
8 portioner är lagom i en 2 lit form.
24 portioner är lagom i ett GN 1/1 65 mm.
Bärsås:
1. Blanda vatten och potatismjöl/tapiokastärkelse. Sjud upp. Tillsätt purén. Smaksätt med socker.
2. Servera risgrynskakan med bärsås och vispad grädde.
Grov patékonsistens: Se ovan.
Timbalkonsistens: Se ovan eller Manna à la Malta, se MRS servera med jordgubbssås och vispad grädde.
Gelékonsistens: Manna à la Malta, se MRS, servera med jordgubbssås och vispad grädde.
Flytande konsistens: Jordgubbssoppa, se MRS. Servera med vispad grädde.
MRS = Mätt Rätt & SlättTIPS!
Toppa med citronmeliss.
Servera denna ljuvliga dessert efter någon av veckans middagar. En fruktig risgrynskaka som tillsammans med en bärsås blir en smakfull kombination.
Näringsvärde per portion (400 g)
- Energi (kcal)269,99 kcal
- Energi (kJ)1129,68 kJ
- Fett9,64 g
- Enkelomättade fettsyror2,83 g
- Fleromättade fettsyror0,70 g
- Mättade fettsyror4,93 g
- Fiber1,67 g
- Järn0,81 mg
- Kalcium141,70 mg
- Kalium299,44 mg
- Kolesterol121,80 mg
- Kolhydrat37,16 g
- Disackarider20,37 g
- Monosackarider4,77 g
- Sackaros16,15 g
- Magnesium26,13 mg
- Natrium95,11 mg
- Niacin0,44 mg
- Protein7,51 g
- Riboflavin0,29 mg
- Tiamin0,12 mg
- Vatten283,52 g
- Vitamin B120,95 µg
- Vitamin B60,15 mg
- Vitamin C37,21 mg
- Vitamin D1,26 µg
- Vitamin E2,13 mg
- Zink0,97 mg