Risgrynskaka med jordgubbssås och vispad grädde

Klimatberäknat lågt C02e värde.Läs mer om vår klimatberäkning här.

INGREDIENSER

Välj antal portioner

  • Fruktig risgrynskaka à140g
  • Ris
    2 dl
  • Kranvatten
    4 dl
  • Salt
  • Mjölk
    800 g
  • Ägg
    5 st
  • Strösocker
    75 g
  • Vispgrädde
    100 g
  • Rivet skal av citron alt citronsaft
    1 st
  • Kardemumma, mald
    6 g
  • Jordgubbssås
  • Kranvatten
    6 dl
  • Potatismjöl
    5 tsk
  • Socker
    75 g
  • Vispgrädde
    250 g

TILLAGNING

  1. 1.  Koka upp riset i saltat vatten. Häll i mjölken, rör om. Koka upp på nytt och låt sjuda tills grynen är mjuka.

  2. 2.  Tillsätt frusen puré och låt purén smälta och svalna. Rör i uppvispade ägg, socker, vispgrädde, citron och kardemumma. Smaka av.

  3. 3.  Häll gröten i smorda formar eller bleck.
    Grädda i konvektionsugn 175˚ C, ca 45 minuter.

    8 portioner är lagom i en 2 lit form.
    24 portioner är lagom i ett GN 1/1 65 mm.

    Jordgubbssås
    1.  Blanda vatten och potatismjöl. Låt sjuda upp. Tillsätt med socker.

    Grov patékonsistens: Se ovan.

    Timbalkonsistens: Se ovan eller Manna à la Malta, se MRS.
    Servera med jordgubbsås och vispad grädde.

    Gelékonsistens: Manna à la Malta, se MRS, servera med jordgubbsås och vispad grädde.

    Flytande konsistens: Jordgubbssoppa, se MRS, servera med vispad grädde.

    MRS = Mätt Rätt & Slätt

  4. TIPS!
    Servera risgrynskakan med jordgubbssås och vispad grädde.

  5. Risgrynskaka med smak av aprikos, kardemumma och citron. Serveras med  jordgubbssås och vispad grädde. Perfekt att bjuda på i portionsbitar, som dessert! 

Näringsvärde per portion (400 g)

  • Energi (kcal)
    338,67 kcal
  • Energi (kJ)
    1417,27 kJ
  • Fett
    19,63 g
  • Enkelomättade fettsyror
    5,37 g
  • Fleromättade fettsyror
    0,92 g
  • Mättade fettsyror
    11,32 g
  • Fiber
    1,89 g
  • Järn
    0,89 mg
  • Kalcium
    158,47 mg
  • Kalium
    391,52 mg
  • Kolesterol
    150,25 mg
  • Kolhydrat
    31,44 g
  • Disackarider
    22,47 g
  • Monosackarider
    4,23 g
  • Sackaros
    17,70 g
  • Magnesium
    24,92 mg
  • Natrium
    99,42 mg
  • Niacin
    0,52 mg
  • Protein
    8,31 g
  • Riboflavin
    0,31 mg
  • Tiamin
    0,10 mg
  • Vatten
    293,48 g
  • Vitamin B12
    1,03 µg
  • Vitamin B6
    0,14 mg
  • Vitamin C
    35,30 mg
  • Vitamin D
    1,26 µg
  • Vitamin E
    3,94 mg
  • Zink
    1,08 mg
Alla näringsvärden

Energifördelning

Produkter som inkluderas i receptet