Findus Specialfoods Academy

Utbildning och Kompetensutveckling

Maten har stor betydelse för livskvalitet och välbefinnande. Av olika anledningar har en del personer problem att få i sig tillräckligt med mat och näring.

Vi erbjuder gedigna utbildningar med syfte att ge både fakta och kunskap inom området samt inspiration att planera och servera mat till de som har behov av annan konsistens eller ökad näring.

 

Utbildning till kökspersonal

Grundutbildning

Konsistensanpassad mat och berikade måltider

Ca 3 timmar (Ca 30 minuter teori och därefter workshop med matlagning) • Information om dysfagi och dess symptom.

• Genomgång av konsistenserna utifrån Konsistensguiden.
• Hur tillagas de olika konsistenserna på ett tilltalande sätt. Tips och idéer.
• Varför och när behöver maten vara berikad.
• Praktisk matlagning och workshop med stort fokus på smak och utseende samt hur variation skapas.

Konsistensanpassning av Er matsedel hjälper vi till med innan utbildningens start. Målgrupp: Kökspersonal inkl kökschef, kostchef, vikarier och helgpersonal.

Intensivutbildning

(utbildningen lämpar sig som repetition av grundutbildning eller när personalen redan har viss kunskap i ämnet)

45 min - 1 timme

• Information om dysfagi och dess symptom.
• Genomgång av konsistenserna utifrån Konsistensguiden.
• Varför behövs olika konsistenser och vad skiljer dem åt?
• Hur tillagas och serveras konsistenanpassad mat på bästa sätt?
• Berikning
• Provsmakning

Målgrupp: Kökspersonal inkl kökschef, kostchef, vikarier och helgpersonal.

Kökssittning

(Rekommenderas 1-2 månader efter grund- eller intensivutbildningen)

Ca 30 min

• Uppföljning med tips och råd.
• Vad är bra och vad är mindre bra.
• Vi reder ut frågor.

Målgrupp: Kökspersonal inkl kökschef, kostchef, vikarier och helgpersonal.


Våra utbildningar är kostnadsfria.
Däremot tar vi ut en avgift på 500 kr/person om någon uteblir.

 

Utbildning till vårdpersonal

Grundutbildning - Konsistensanpassad mat och berikade måltider

2-3 timmar

• Genomgång av dysfagi och dess symptom
• Genomgång av konsistenserna utifrån Konsistensguiden
• Vem avgör när konsistensanpassad mat behöver sättas in, hur gör ni?
• Hur serverar vi konsistensanpassat på bästa sätt?
• Konsistensanpassad frukost och mellanmål
• Måltidsordning och måltidsmiljö
• Energibehov och berikad mat
• Provsmakning

Målgrupp: All vårdpersonal (sjuksköterskor, undersköterskor, kostombud, dietist, logoped, arbetsterapeut och läkare). Vi ser helst att så många yrkesgrupper som möjligt kan närvara inklusive en representant från köket för bästa resultat.

Intensivutbildning

(utbildningen lämpar sig som repetition av grundutbildning eller när personalen redan har viss kunskap i ämnet)

45 min - 1 timme

• Information om dysfagi och dess symptom.
• Genomgång av konsistenserna utifrån Konsistensguiden.
• Varför behövs olika konsistenser och vad skiljer dem åt?
• Hur tillagas och serveras konsistenanpassad mat på bästa sätt?
• Berikning och mellanmål
• Provsmakning

Målgrupp: All vårdpersonal (sjuksköterskor, undersköterskor, kostombud, dietist, logoped, arbetsterapeut och läkare). Vi ser helst att så många yrkesgrupper som möjligt kan närvara inklusive en representant från köket för bästa resultat.

Berikade måltider och Näringstäta mellanmål

Ca 45 min-1 timme

• Energi- och näringsbehov
• Hur berikas maten med bibehållen smak • Måltidsordning och nattfasta
• Tips på näringstäta mellanmål
• Provsmakning

Målgrupp: All vårdpersonal (sjuksköterskor, undersköterskor, kostombud, dietist, logoped, arbetsterapeut och läkare). Vi ser helst att så många yrkesgrupper som möjligt kan närvara inklusive en representant från köket för bästa resultat.

Webbaserad utbildning 'Mat vid dysfagi'

Ca 1 timme totalt. Utbildningen är indelad i 5 delar. Dessa behövs inte göras samtidigt. Enkelt att logga in på nytt eller registrera sig som ny användare.

• Nutrition och konsistensanpassad mat
• Näringsämnen
• Måltidsordning, mellanmål, berikning
• Konsistensanpassad mat
• Konsistensguiden

Målgrupp: Studenter på högskola/universitet, kökspersonal och vårdpersonal, andra som kommer i kontakt med personer som antingen riskerat att bli undernärda/är undernärda eller behöver konsistensanpassad mat.

Gå in på http://matviddysfagi.luvit.se Varje avsnitt tar i genomsnitt 10 minuter.

 


Seminarium

Vad händer när vi blir äldre och hur påverkar det måltiden?

En utbildning från Findus hur vi tillsammans kan förbättra hela måltidssituationen för våra äldre.

  • Råd och rekommendationer för äldres välbefinnande
    Dietist informerar om de nya kostråden, enl. remissförslaget, från Livsmedelsverket ”Bra måltider i äldreomsorgen”.

  • Konsistensernas betydelse för en positiv upplevelse kring måltiden och välbefinnandet.
    Värdet av små näringstäta måltider.
    Information från Findus Special Foods.

  • Vad kan vi göra för att måltidsmiljön ska kännas varm och hemtrevlig?
    Information från Duni.

 


Ladda ner

Inbjudan Specialfoods Academy Seminarium - Vad händer när vi blir äldre och hur påverkar det måltiden? 

Specialfoods Academy PDF