SERVERA ETT LÄCKERT JULBORD I TIMBALKONSISTENS

Eftersom maten är en av julens riktiga höjdpunkter är det väl klart att alla ska kunna ta del av godheterna? Vår timbalkost gör det möjligt för alla att fira en tradtionsenlig jul med läcker lättuggad julmat. Dessutom kommer både anhöriga och vårdpersonal uppskatta att det serveras god och konsistensanpassad julmat till de som behöver.

Att få lättuggad mat i grov paté, timbal och gelékonsistens att se lika god och aptitlig ut som vanlig mat är ingen omöjlighet. Med inspiration och våra goda recept så vill vi locka till att servera ett riktigt läckert julbord även för de med tugg- och sväljsvårigheter.

God jul, önskar Findus Special Foods!

JULMAT MED KÖKSPERSONALEN FRÅN RÖNNBÄRET

På Findus Special Foods har vi lång erfarenhet av matlagning som är anpassad för äldre och personer med tugg- och sväljsvårigheter. Därför vill vi dela med oss av vår kunskap och inspirera dig som planerar och lagar den konsistensanpassade maten. Vi kallar utbildningen Special Foods Academy. Nu inför julen bjöd vi in kökspersonalen från vårdboendet Rönnbäret i Malmö. Tillsammans lagade vi en härlig julbuffé i timbalkonsistens och pratade om utmaningar och svårigheter när man tillagar och serverar mat till personer med dysfagi. 

Vill du också inspireras och lära dig mer om konsistensanpassad matlagning? Kontakta oss på Special Foods.

Läs mer om Special Foods Academy

RECEPTINSPIRATION TILL LÄTTUGGAD JULMAT

Vilka lättuggade rätter sätter du på julbordet i år? Den läckra julmaten på bilderna är lagad av våra inbjudna gäster från vårdboendet Rönnbäret i Malmö tillsammans med Special Foods specialister. Med rätter som ser ut och smakar som den vanliga julmaten vill vi inspirera till ett läckert julbord i timbalkonsistens och med förhoppning att alla matgäster får njuta av de traditionella smakerna.

SENAPSSILL

10 portioner

Ingredienser

5 st Torsktimbal, FINDUS 96008489 

1 dl Senap, hälften svensk stark, hälften dijon

1 tsk Salt

4 msk Socker

3 msk Vitvinsvinäger

1 dl Rapsolja

3 msk Vatten

2 msk Torkad dill

 

Tillagning

Blanda senap, salt, socker och vinäger i en matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle under omrörning. Blanda sist i vatten och dill. Dela Torsktimbalerna i storlek med normalstora sillbitar. Låt dem dra i såsen cirka 1h innan servering. Alternativt använd silad sås från senapsill och lägg bitar av torsktimbal i senapsåsen och låt dra en timme.

JULSKINKA

10 portioner

Ingredienser

300 g Skinkpuré, FINDUS 96008186

300 g Omelett- och timbalbas, FINDUS 96008415

2,5 msk Thick & Easy
1,5 msk Senap
1,5 msk Buljongpulver
Salt
Röd karamellfärg
Griljering: senap och lite siktat ströbröd

 

Tillagning

Tina puré och omelett- och timbalbas tillsammans. Blanda med Thick & Easy. Smaksätt och färgsätt. Häll i väl smorda bleck eller formar täckta med lock eller folie. Förvärm ugnen. Tillaga i 100% ånga, 100°C i ca 40 min. Blanda senapen med det siktade ströbrödet så att ströbrödet blir mjukt. Stjälp upp skinkan och bred senapsblandningen över. Servera i skivor med senap.

SAFFRANSSEMLA

Ingredienser 10 st

14 st Pannkaksplätt timbal, FINDUS 96008667

Bittermandelessens

1/2 paket Saffran

3,5 dl Vispgrädde

1 st Välkokt potatis

Florsocker

 

Tillagning

Mosa potatisen väl och tryck den genom en finmaskig sil. Späd och rör ut den med rinnande vispgrädde till mandelmasskonsistens. Smaksätt med bittermandelessens och florsocker. Vispa resten av grädden och smaksätt med saffran och florsocker. Bred ut lite av mandelmassan på 10 pannkaksplättar, spritsa sedan med saffransgrädde. Skär trekanter av resterande pannkaksplättar och lägg på som lock.