Ändrade måltider får äldre att må bättre

I våras infördes ett nytt måltidsabonnemang på Billingshälls äldreboende som nu börjat ge effekt på de äldres välmående.

Undernäring och relaterade psykiska och fysiska åkommor har länge varit ett känt problem inom äldreomsorgen i Sverige. För att lösa problemet har Kävlinge kommun infört ett nytt arbetssätt och ändrat de måltider som erbjuds på särskilt boende. Med hjälp av små energi- och näringsrika måltider utspridda under hela den vakna tiden har de boende ökat i vikt och framförallt fått ett ökat välmående, både psykiskt och fysiskt.

- En vårdtagare som flyttade in till oss i somras vägde då 38 kilo och hade ett stort hjälpbehov. Efter några månader hos oss har personen gått upp till 41 kilo och klarar sig bra på egen hand större delen av dagen, säger Ewa Zasepa, specialistundersköterska på Billingshäll.

En stor skillnad är att personalen nu kan ägna mindre tid åt själva maten och mer tid åt de faktorer som gör maten till en måltid, menar Ewa Zasepa. Hon upplever också att de boende orkar äta upp all mat som serveras eftersom portionerna är så små. Maten hamnar med andra ord där den gör nytta – i magen.