Krutpaket  

Tycker du det är lika viktigt som vi att man serveras näringsriktig mat? För många är det ett stort problem att få i sig tillräckligt mycket energi och näring. Orken tryter, aptiten minskar och smaksinnet kan försämras så att maten faktiskt inte smakar lika gott.

 

Allt detta leder som regel till att man äter mindre portioner. Näringsbehovet är dock i stort sett samma som tidigare. För att undvika eller minska risken för näringsbrist och undernäring behöver maten berikas med energi, protein, vitaminer och mineraler. Berikning majsvällingpulver fungerar som berikning, dvs ger extra energi (kcal), protein, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer.

Den är löslig i såväl kalla som varma maträtter och drycker. Produkten kan serveras som extra näringstät välling. Berikningen är glutenfri.

Detta lilla "krutpaket" av näring får du med Findus Berikning Majsvälling.

Läs mer om hur man beställer Berikning Majsvälling

A-kost = Allmän kost

Inom sjukvården och särskilt boende serveras vanligtvis A-kost. Det är en grundkost för de flesta sjuka. Eftersom matgästen som regel inte orkar en normalstor portion är det viktigt att utforma kosten så att de näringsämnen som matgästen behöver ryms i en mindre portion. Jämfört med en vanlig portion innebär A-kost oftast att en något mindre portion serveras till följd att andelen fett och protein blir högre. Men även om det är en mindre portion så upplevs den av de allra flesta som bor inom särskilt boende som alldeles för stor. Dessa personer bör bli serverad Energi- och proteinrik kost istället.

E-kost = Energi och proteinrik kost

E-kost rekommenderas till de personer som är underviktiga/undernärda, inte orkar äta en normalstor portion eller inte kan hålla vikten och/eller riskerar att bli undernärda. Storleken på en E-kost ska vara mellan en halv till två tredjedelar av en normalstor portion och hälften av energin bör komma från fett och en fjärdedel från protein. För att nå upp till rekommenderat innehåll av alla näringsämnen kräver denna kost berikning med framför allt protein, vitaminer och mineraler. Då kan Berikning Majsvälling vara en lösning.

Av erfarenhet rekommenderar vi att servera E-kost som standardmåltid till äldreboenden.