Timbalkost

Tips & recept

  Timbalkost

  Tips & recept

  Sök

    

   GÖR TIMBALKOSTEN LÄCKRARE!

   Hur gör vi mat med timbalkonsistens ännu mer tilltalande? Med bara några enkla knep och goda receptidéer kan du göra uppläggningen mycket trevligare. Det ger både matglädje och livskvalitet till alla som behöver timbalkost. Vi bjuder på smarta tips och receptinspiration till dina timbalrätter.

   TIMBALINSPIRATION PÅ ÖREBRO UNIVERSITETSSJUKHUS

   Köket på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) startade ett projekt vid årsskiftet för att jobba mer med timbalkosten. Drygt ett halvår senare ligger kökets timbalhantering i framkant och använder både kunskap och kreativitet för att skapa imponerande vackra tallrikar med lättuggade rätter gjorda på timbal, puré och gelé. 

   Mikael Hulterström leder timbalkostprojektet

    

   Hannas tips: riven ristimbal

   Hanna Gustafsson är en av initiativtagarna till det nya kostprojektet på Universitetssjukhuset i Örebro och har utvecklat flera kreativa sätt att få timbalerna att se trevligare ut på tallriken. Ett av dem är det smarta och smidiga sättet att göra riskorn av ristimbaler.

   Den frusna ristimbalen rivs helt enkelt på rivjärn och bildar små riskornsliknade bitar som sedan portioneras upp i plastpåsar och fryses in. Därefter är det bara att hälla upp en påse på tallriken när ristimbal beställs. Det är ett smidigt och snillrikt sätt att göra tallriken med timbaler mycket mer aptitlig.

   Hannas tips: kycklingtimbal med stekyta

   kycklingtimbalen kan lätt se lite grå och tråkig ut. Därför penslar Hanna kycklingtimbalen med en blandning av koloritsoja , sockerkulör, vatten och grillkrydda för att ge den där fina färgen av stekyta. Sedan skivar hon upp timbalen och styckfryser portionsmängd i separata plastpåsar.

   Knepet med att pensla med lite koloritsoja och vatten använder Hanna även på köttbullarna, som hon spritsar ut i små toppar, penslar mörka och fryser in med de platta ändarna mot varandra så att de bildar små bullar.

   Receptnyheter

   Här bjuder vi på några av våra senaste läckra recept som kan passa veckans matsedel.
   Klicka på bilderna för att få ta del av hela receptbeskrivningarna och fler goda tips i vår nya timbalfolder.

   Kokt korvtimbal med potatismos och gurkkräm

   Pocherad fisktimbal med vitvinssås och ärtor

   Grillad kycklingtimbal med bbq-sås och majsspett

    

   Härliga konsistensanpassade recept och produkter