Hur fryst mat kan hjälpa planeten

Hur fryst mat kan hjälpa planeten

Fryst mat minskar matsvinnet

Visste du att en tredjedel av all den mat som produceras slängs*, och att en av de bästa metoderna för att minska matsvinnet är att frysa ner maten? Fryst mat kan göra verklig skillnad för att minska dagens stora matsvinn. Med fryst mat kan du som privatperson minska ditt matsvinn med upp till nästan hälften.** Det beror bland annat på att frysta produkter gör att du kan använda bara så mycket som du behöver för stunden, och sedan stoppa tillbaka resten i frysen. Frysta produkter behöver dessutom ofta inte skäras eller förberedas, då vi redan gjort det åt dig, vilket även det minskar svinnet.

Att frysa ner mat hjälper även till att minska svinnet inom fiske, jordbruk och transport. Djupfrysning gör nämligen att maten håller sig fräsch längre.

*En tredjedel av all mat slängs Studie om matsvinn i EU:s 27 medlemsstater, rapport från Bio Intelligence Service till Europeiska Kommissionen, teknisk rapport - 2010 - 054.
**Martindale, W, (2014) "Using consumer surveys to determine food sustainability", British Food Journal, Vol. 116 Issue: 7, pp.1194-1204, doi: 10.1108/BFJ-09-2013-0242 
  

Bra mat av hög kvalité - året runt  

Att frysa produkter är som att stanna tiden. Djupfrysning som konserveringsmetod gör att vår fisk och våra grönsaker håller sig fräscha och smakrika längre, så att du kan njuta av bra mat oavsett säsong. Fryst mat är dessutom lätt att laga, så den passar perfekt i dagens höga livstempo. Frysta grönsaker innehåller lika mycket näring som färska alternativ. Färska grönsaker förlorar sina vitaminer över tid, medan våra djupfrysta grönsaker bevarar vitaminer och mineraler. När vi djupfryser vår mat så behöver vi dessutom inte använda ytterligare konserveringsmedel. Klicka här för att lära dig mer om fördelarna med fryst mat.

Långsammare transporter innebär lägre utsläpp 

Vi djupfryser våra produkter direkt efter skörd, vilket gör att vi kan använda förhållandevis mindre koldioxidintensiva transportsätt. Vi använder fraktfartyg hellre än flygtransporter, vilket är mer miljövänligt. 

Laga bra mat klimatsmart! 

I en värld där vi sätter allt större fokus på att vara klimatsmarta ska det även vara lätt för dig att laga bra mat med liten klimatpåverkan. Vi på Findus klimatberäknar alla våra recept och märker upp alla som uppfyller våra krav på lågt klimatavtryck (CO2e-utsläpp) med vårt gröna löv för att du ska kunna göra ett aktivt val när du ska laga din middag. Läs mer om klimatberaknade recept