SKOLMENYNS 12 FAVORITER - Nu med GRÖNA RECEPT!

Gör den gröna maten till skoldagens höjdpunkt! Vi har tagit tolv rätter som oftast hamnar på skolmenyn och gjort om recepten med näringsriktiga, goda och hållbara ingredienser. Den gröna maten kommer att vara helt oemotståndlig för skolbarnen. Alla recept är klimatberäknade, näringsberäknade och lätthanterliga i köket. Prova även menyberäknaren för att enkelt sätta ihop en klimatsmart lunchvecka.
SKOLMENYNS 12 FAVORITER - Nu med GRÖNA RECEPT!

Gör den gröna maten till skoldagens höjdpunkt! Vi har tagit tolv rätter som oftast hamnar på skolmenyn och gjort om recepten med näringsriktiga, goda och hållbara ingredienser. Den gröna maten kommer att vara helt oemotståndlig för skolbarnen. Alla recept är klimatberäknade, näringsberäknade och lätthanterliga i köket. Prova även menyberäknaren för att enkelt sätta ihop en klimatsmart lunchvecka.

Vinnarskolan i Let’s Go Greener ger sina bästa tips

Förra året utmanade vi Sveriges skolkök att skapa landets bästa gröna servering i tävlingen ’Let’s Go Greener’. Nu är tävlingen avgjord och Jättestenskolan i Grums blev utsedd till vinnare med motiveringen: ”För att med framåtdriv och alltid positiv inställning hitta de rätta vägarna som gör både grönsaker och vegetariskt till en självklarhet för skolans elever. Samt att med mat och kunskap i kombination lära barnen vilken positiv skillnad deras matval kan göra. Eller som de själva säger: ’Med Findus gröna sortiment, är det allmänt känt att med Quorn och Pease, blir det mindre av kossans fis.’”

Vi bad Mariette Axelsson, arbetsledare i Jättestenköket på vinnarskolan, att dela med sig av sina bästa tips för att göra den gröna och vegetariska serveringen oemotståndlig för barnen.

 

Hur jobbar ni med vegetariskt och klimattänk på menyn?

Vi har en helvegetarisk dag i veckan och serverar alla andra dagar ett vegetariskt alternativ till köttet. Dessutom byter vi ofta ut fläsk och nötkött till kyckling som har lägre klimatavtryck. Eller blandar upp färsrätter med mer råkost för att få ner köttmängden och upp mängden grönsaker.

Hur väljer ni vegetariska rätter som barnen gillar?

För att sätta nya gröna rätter på menyn samarbetar vi med ett matråd av elever. Matrådet tar fram idéer som de själva lagar och låter oss provsmaka. Tillsammans kommer vi överens om vilka rätter vi skulle vilja testa i större skala i matsalen. Samarbetet har gjort att vi har fått fram många bra rätter som barnen äter ordentligt av.

Vilka är era bästa tips för att lyckas med den gröna skolserveringen?

Det har funkat kanonbra att samarbeta med matrådet. Vi har även tagit bort gratänger och grytor med otydliga ingredienser. Istället har vi satsat på rätter med tydliga komponenter som biffar, streetfood och olika färsrätter.

Vilka är era mest populära vegetariska rätter?

De två rätterna som gått bäst hos eleverna är tortillabuffé med Quorn Southern Fried Bites och Quorn Nuggets med ris och currysås.

Snabbfakta om Jättestenskolan i Grums

Jättestenskolan i Grums kommun har ca 450 elever i klass 4 - 9 med ca 30 - 40 pedagoger. I köket jobbar nio personer som lagar ungefär 1300 portioner om dagen. Drygt 500 portioner går till skolans egna restaurang ”Jättegrytan” och resterande portioner skickas ut till närliggande förskolor och lågstadieskolor.