Sparris & västerbottentårta med ångad sparris och bacon

Klimatberäknat lågt C02e värde.Läs mer om vår klimatberäkning här.

INGREDIENSER

Välj antal portioner

  • Sparris & västerbottentårta
  • Kavring
    150 g
  • Smör
    40 g
  • Fyllning
  • Ägg
    1,50 st
  • Smetana
    100 g
  • Västerbottenost
    50 g
  • Citron, pressad
    7 g
  • Salt
  • Berikning Majsvällingpulver FINDUS 96013897
    50 g
  • Matfett
    50 g
  • Tillbehör
  • Grön garnityrsparris FINDUS 3025
    180 g
  • Bacon
    300 g
  • Scharlottenlök, hackad
    15 g
  • Citron, pressad
    15 g
  • Olivolja
    0,50 dl

TILLAGNING

  1. 1.  Smält smöret, mixa brödet fint och blanda med smöret. Tryck ut i springform eller bleck. Ställ i kylen under tiden ni gör fyllningen.

  2. MRS = Mätt Rätt & Slätt

  3. TIPS!
    Inför servering, skär en bit av tårtan, dekorera med sparris och strö knaperstekt bacon över, samt blandsallad. Servera gärna med en kall Créme fraichesås. 

  4. Servera en sparris & västerbottentårta med ångad sparris och bacon till en av veckans middagar. Tårtan har en härligt grön färg av sparrisen som även ger en lika fin smak.

  5. Fyllning
    1.  Tina sparrispuré. Vispa ägg, smetana och västerbottenost i den tinade sparrispurén.

  6. 2.  Tillsätt Berikning Majsvällingpulver och matfett. Smaka av med citronsaft och salt. Häll smeten i väl smorda bleck eller formar.

  7. 3.  Täck med lock eller folie. Förvärm ugnen. Tillaga i 100% ånga 100°C i 30 min. Kan med fördel stå och vila innan man skär upp den.

  8. 4.  Skär bacon i små bitar och knaperstek i stekpanna/bord eller ugn. Ånga sparrisen och häll över en blandning av olja, citron och scharlottenlök.

  9. Grov patékonsistens: Se ovan. Ersätt Sparrisen med Grov ärt- och morotspaté Findus 88870, Ersätt bacon med Grov stekt fläskpaté Findus 66385. Servera med kall sås.

  10. Timbalkonsistens: Se ovan. Uteslut botten. Ersätt Västerbottenost med ostkräm i tårtsmeten, Ersätt bacon med Stekt fläsk timbal Findus 66384. Servera med geléad smörgås, se MRS och kall sås.

  11. Gelékonsistens: Grön sparrisgelé, se MRS, Bacongelé, se MRS. Servera med Hollanaisesås och geléad smörgås, se MRS

  12. Flytande konsistens: Grön sparrissoppa, se MRS. Servera med Créme Fraiche smaksatt med hollandaisesås.

Näringsvärde per portion (400 g)

  • Energi (kcal)
    287,87 kcal
  • Energi (kJ)
    1204,42 kJ
  • Fett
    24,21 g
  • Enkelomättade fettsyror
    9,51 g
  • Fleromättade fettsyror
    1,72 g
  • Mättade fettsyror
    11,31 g
  • Fiber
    1,44 g
  • Järn
    1,10 mg
  • Kalcium
    78,38 mg
  • Kalium
    214,17 mg
  • Kolesterol
    70,83 mg
  • Kolhydrat
    9,57 g
  • Disackarider
    1,82 g
  • Monosackarider
    1,67 g
  • Sackaros
    0,16 g
  • Magnesium
    20,34 mg
  • Natrium
    324,23 mg
  • Niacin
    1,36 mg
  • Protein
    7,91 g
  • Riboflavin
    0,15 mg
  • Tiamin
    0,18 mg
  • Vatten
    58,79 g
  • Vitamin B12
    0,45 µg
  • Vitamin B6
    0,14 mg
  • Vitamin C
    13,06 mg
  • Vitamin D
    0,81 µg
  • Vitamin E
    2,70 mg
  • Zink
    1,04 mg
Alla näringsvärden

Energifördelning

Produkter som inkluderas i receptet