Grön Jansson
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Syltlök250 g
- Kryddpeppar hel1,50 tsk
- Lagerblad2 g
- Salt2,50 tsk
- Vispgrädde7,50 dl
- Ströbröd50 g
- Smör125 g
TILLAGNING
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Blanda tinad purjolök och rotfrukstrimlor. Skär syltlöken i bitar.
3. Stöt kryddpeppar och lagerblad i en mortel. Blanda sedan med salt.
4. Varva rotfruktstrimlor, purjolök, syltlök, peppar, lagerblad och salt i ett G-N bleck. Häll på grädde. Strö över ströbröd och klicka på smöret. Grädda i ugn i cirka 40 minuter.
Tips!
Dekorera gärna med lite grönkålsblad innan servering.
En julbuffén utan en Jansson är inte komplett. Prova att göra en lakto-vegetarisk variant, det gör att fler gäster kan få njuta av en riktigt god Jansson på julbordet.
Näringsvärde per portion (400 g)
- Energi (kcal)485,42 kcal
- Energi (kJ)2031,07 kJ
- Fett41,30 g
- Enkelomättade fettsyror9,96 g
- Fleromättade fettsyror1,62 g
- Mättade fettsyror26,18 g
- Fiber6,03 g
- Järn2,08 mg
- Kalcium152,79 mg
- Kalium651 mg
- Kolesterol116,87 mg
- Kolhydrat21,81 g
- Disackarider5,81 g
- Monosackarider2,08 g
- Sackaros3,67 g
- Magnesium58,55 mg
- Natrium211,72 mg
- Niacin1,62 mg
- Protein4,95 g
- Riboflavin0,23 mg
- Tiamin0,27 mg
- Vatten254,54 g
- Vitamin B120,27 µg
- Vitamin B60,29 mg
- Vitamin C20,59 mg
- Vitamin D0,13 µg
- Vitamin E1,80 mg
- Zink1,16 mg