Fiskgryta med Rouille

Fiskgryta med Rouille

Klimatberäknat lågt C02e värde.Läs mer om vår klimatberäkning här.

INGREDIENSER

Välj antal portioner

  • Soppan
  • Lök gul
    100 g
  • Vitlök
    10 g
  • Musslor i skal
    400 g
  • Höstpotatis rå
    150 g
  • Olivolja alt. Rapsolja
    30 ml
  • Saffran
    1 g
  • Vitvin
    4 dl
  • Fänkål sv
    150 g
  • Grönsaksbuljong, ätfärdig
    1 liter
  • Tomater, krossade
    400 g
  • Persilja
    30 g
  • Rouille
  • Paprika röd
    100 g
  • Vitlök
    10 g
  • Chili,
    15 g
  • Olivolja
    1 dl
  • Franskbrödsmulor
    130 g
  • Salt
    5 g

TILLAGNING

  1. Fiskgryta
    1. Skär lax och sej i grova bitar.

  2. 3. Kör grönsakerna i en matberedare eller mixer, eller hacka mycket fint och tillsätt resten av oljan lite i taget.

  3. 4. Lägg blandningen i en skål, rör om med brödsmulorna. Smaka av med salt.

  4. Tips!

  5. Rouillen kan serveras både som en klick i soppan eller på rostat bröd.

  6. Mustig fiskgryta med lax, sej och musslor. Smaksatt med saffran och vitt vin vilket ger fiskgrytan en smakrik och fyllig karaktär. Servera tillsammans med en god rouille på röd paprika och chili.

  7. 2. Skär lök, vitlök och fänkål i tunna skivor och potatisen i lite tjockare skivor.

  8. 3. Fräs lök, vitlök, potatis och fänkål i olivoljan utan att det får färg.

  9. 4. Tillsätt saffran, vin, buljong och krossade tomater.

  10. 5. Låt grytan koka sakta i 20 min.

  11. 6. Lägg i fisken och persiljan. Låt därefter grytan sjuda i ca 5 minuter.

  12. 7. Servera tillsammans med nykokta musslor.

  13. Rouille
    1. Kärna ur paprikan och skär den i stora bitar.

  14. 2. Skala vitlök och fräs i lite av oljan tillsammans med hackad chili.

Näringsvärde per portion (400 g)

  • Energi (kcal)
    425,48 kcal
  • Energi (kJ)
    1778,96 kJ
  • Fett
    26,58 g
  • Enkelomättade fettsyror
    8,61 g
  • Fleromättade fettsyror
    1,15 g
  • Mättade fettsyror
    3,85 g
  • Fiber
    1,14 g
  • Järn
    2,12 mg
  • Kalcium
    56,89 mg
  • Kalium
    645,79 mg
  • Kolesterol
    23,44 mg
  • Kolhydrat
    9,78 g
  • Disackarider
    0,39 g
  • Monosackarider
    1,37 g
  • Sackaros
    0,39 g
  • Magnesium
    43,61 mg
  • Natrium
    467,99 mg
  • Niacin
    9,47 mg
  • Protein
    30,53 g
  • Riboflavin
    0,20 mg
  • Tiamin
    0,32 mg
  • Vatten
    209,12 g
  • Vitamin B12
    1,26 µg
  • Vitamin B6
    0,19 mg
  • Vitamin C
    33,02 mg
  • Vitamin D
    7,18 µg
  • Vitamin E
    2,82 mg
  • Zink
    0,70 mg
Alla näringsvärden

Energifördelning