
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Rimlag
- Salt1 dl
- Vatten1 liter
- olja till stekning
- Matvete800 g
- Palsternacka2 st
- Timjan, färsk5 g
- Rosmarin. färsk5 g
- Körvel, färsk5 g
- Salt
- Crème Fraiche1 liter
- Citron1 st
- Honung1 tsk
- salt och peppar
- Gräslök till servering
TILLAGNING
Koka upp salt med 3 dl vatten, tillsätt 7 dl kallt vatten. Sätt i kylen. Lägg den tinade fisken i en form och häll på den kalla saltlagen så det täcker alla bitar. Låten laxen ligga i lagen ca 10 minuter.
Koka matvete enligt förpackningen.
Lägg laxen i ugnsfast form och sätt i ugnen 150°C till önskad innertemperatur.
Skala och skölj palsternackan, skär den sedan i centimeterstora tärningar. Stek palsternackstärningarna 5 minuter, tillsätt matvete i pannan. Avsluta med hackade färska örter, chili och salt.
Riv skalet och pressa saften av citronen, blanda i crème fraiche med honung, salt & peppar.
Servera. Lägg en laxbit på tallriken och provencalepalsternacka med matvete. Avsluta sen med en klick crème fraiche på toppen och ett gräslöksstrå.
Näringsvärde per portion (400 g)
- Energi (kcal)847,53 kcal
- Energi (kJ)3545,77 kJ
- Fett53,53 g
- Enkelomättade fettsyror15,23 g
- Fleromättade fettsyror10,63 g
- Mättade fettsyror23,41 g
- Fibrer12,38 g
- Järn7,88 mg
- Kalcium129,79 mg
- Kalium1587,24 mg
- Kolesterol184,60 mg
- Kolhydrater34,08 g
- Disackarider15,92 g
- Monosackarider2,61 g
- Sackaros13,81 g
- Magnesium282,23 mg
- Natrium577,21 mg
- Niacin12,72 mg
- Protein52,16 g
- Riboflavin1,10 mg
- Tiamin1,77 mg
- Vatten306,78 g
- Vitamin B129,40 µg
- Vitamin B63 mg
- Vitamin C10,60 mg
- Vitamin D18,85 µg
- Vitamin E11,71 mg
- Zink15,21 mg