När behöver man konsistensanpassning?
Förändrad konsistens kan vara motiverad vid ett eller flera symptom. Det kan bland annat vara i de fall personen äter under längre tid än normalt och att maten hålls länge innan sväljning. Det kan även gälla då viss mat ej kan tuggas och får spottas ut ur munnen.KONSISTENSGUIDEN
Food texture guide in EnglishTimbal
Mjuk, slät och sammanhållande, t ex omelett. Kan ätas med gaffel eller sked. Måttlig grad av tuggmotstånd och homogen konsistens. Mer porös än grov paté. Passar vid tugg- och sväljsvårigheter, bråck eller förträngningar i matstrupen. Passande även de som hamstrar mat i kinderna eller där måltiden tar lång tid.Symptom på tugg- och sväljsvårigheter
Förändrad konsistens kan vara motiverad vid ett eller flera av följande symptom
> Äter under längre tid än normalt
> Mat och dryck rinner ur munnen
> Mat samlas i kinderna
> Bitar av mat plockas eller spottas ut ur munnen
> Mat hålls länge innan sväljning
> Viss mat kan ej tuggas
> Hosta eller harklingar
> Rosslig eller gurglig röst
> Klumpkänsla i halsen
> Ätandet tröttar
> Motoriska problem
Vid dessa problem informera sjuksköterska. För utredning och därefter val av individuellt anpassad konsistens ska kontakt tas med dietist eller logoped.
*Konsistensguiden är framtagen från ett samarbete mellan Findus Special Foods, Livsmedelsverket, Vinnovaprojekt, Geriatriska Dietister och Logopeder.