
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Morötter500 g
- Palsternacka500 g
- Purjolök400 g
- Smetana6 dl
- Ost, riven3,50 dl
- Vitpeppar mald4 g
- Salvia4 g
- Salt16 g
TILLAGNING
1. Skär morötter och palsternacka i stavar. Blanchera rotfrukterna en kort stund och låt rinna av. Blanda rotfruktsstavarna med Pease strimlor.
2. Blanda purjolök och smetana. Smaka av med salt och peppar.
3. Täck botten i en gratängform med purjolöksblandningen och fördela rotfrukts- och Pease blandningen över.
4. Blanda riven ost med finhackad salvia och strö över gratängen.
5. Baka i ugnen i 25–30 minuter i 180 grader.
Tips!
Servera rätten direkt från ugnen och gärna tillsammans med en god sallad och ett nybakat bröd.
Bjud på den här goda och gröna gratängen som ett tillbehör på den vegetariska bufén. Eller varför inte på julbordet som ett grönt alternativ till Janssons frestelse.
Näringsvärde per portion (400 g)
- Energi (kcal)516 kcal
- Energi (kJ)2164,25 kJ
- Fett28,16 g
- Enkelomättade fettsyror4,96 g
- Fleromättade fettsyror0,60 g
- Mättade fettsyror15,01 g
- Fibrer7,44 g
- Järn0,57 mg
- Kalcium122,68 mg
- Kalium469,87 mg
- Kolesterol59,79 mg
- Kolhydrater17,16 g
- Disackarider5,62 g
- Monosackarider3,68 g
- Sackaros4,02 g
- Magnesium23,77 mg
- Natrium684,68 mg
- Niacin1,71 mg
- Protein47,06 g
- Riboflavin0,12 mg
- Tiamin0,12 mg
- Vatten158,27 g
- Vitamin B120,16 µg
- Vitamin B60,22 mg
- Vitamin C18,87 mg
- Vitamin D0,15 µg
- Vitamin E1,46 mg
- Zink0,74 mg