Somalisk Biriyani - marinerad kyckling

Somalisk biriyani - Marinerad kyckling

Klimatberäknat lågt C02e värde.
Läs mer om vår klimatberäkning här.

INGREDIENSER

Välj antal portioner

  • Marinerad Kyckling
  • Korianderfrö
    1 msk
  • Kumminfrö
    2 tsk
  • Kardemumma kapslar
    10 kg
  • Svartpeppar
    1 tsk
  • Hel Kryddnejlika
    2 g
  • Lagerblad
    4 st
  • Färsk ingefära
    50 g
  • Vitlök, klyftor
    4 st
  • Färsk hackad Koriander
    100 g
  • Färsk Mynta
    40 g
  • Kycklingbuljong, torr
    5 g
  • Olja
    100 ml
  • Gurkemeja
    1 tsk
  • Övriga Ingredienser
  • Basmatiris
    400 g
  • Tomater, skalde och tärnade
    2 st
  • Olja till stuvningen
    3 msk
  • Gul lök, skivad
    1 st
  • 1,5 l vatten till blötläggning av riset
  • Potatis
    180 g
  • Lagerblad
    2 st
  • Naturell Yoghurt
    120 ml
  • Kycklingbuljong, torr
    5 g
  • Salt
    3 msk
  • Hel kummin
    1 tsk
  • Citron saft
    1 msk
  • Färsk Mynta hackad
    6 g
  • Färsk koriander hackad
    6 g
  • Olja
    2 msk
  • Saffran
    0,50 g
  • Rapsolja
  • Rosvatten (valfritt) 0,5 tsk
  • Mandlar, skivade och rostade
    45 g
  • Smör
    45 g

TILLAGNING

  1. Mal eller mortla kryddorna till marinaden. Mixa med ingefära, chili, vitlök, koriander och mynta. Lägg sedan ner kycklingen i marinaden och låt stå. Under tiden blötlägg riset i 1 timme. Fräs den skivade löken tills den blir gyllenbrun. Ta upp kycklingen ur marinaden. Baka kycklingen i en form eller i ett bläck i ungen enligt anvisning på förpackningen. Häll lite olja i en gryta och tillsätt marinaden som är över, fräs i 1 minut. Tillsätt tomater och potatis, och fräs lite, tillsätt sedan yoghurt och buljong. Blanda väl. Låt koka tills potatisen är mjuk, tillsätt saffran. Koka upp vattnet till riset. Tillsätt lagerblad, kummin, 2 msk olja och 3 msk vatten. Låt det blötlagda riset rinna av och tillsätt i det kokande vattnet och låt koka i 6 minuter. Strö lite av den stekta löken ovanpå den bakade  kycklingen, lägg hälften av riset över kycklingen med en hålslev, täck kycklingen med riset väl. Lägg grönsakerna ovanpå riset och strö över mynta, koriander  och resten av den stekta löken och täck sedan med  det resterande riset. Slå ev. över rosvattnet och det brynta smöret. Täck med folie eller ett lock och baka i 200 grader och låt ånga färdigt i ugnen i ca 30 minuter. Se till att det är rejält tätslutet så det får ånga klart.

Näringsvärde per portion (400 g)

  • Energi (kcal)
    529,01 kcal
  • Energi (kJ)
    2195,89 kJ
  • Fett
    24,33 g
  • Enkelomättade fettsyror
    12,92 g
  • Fleromättade fettsyror
    5,37 g
  • Mättade fettsyror
    4,60 g
  • Fibrer
    1,96 g
  • Järn
    1,71 mg
  • Kalcium
    102,20 mg
  • Kalium
    564,14 mg
  • Kolesterol
    70,78 mg
  • Kolhydrater
    45,68 g
  • Disackarider
    1,11 g
  • Monosackarider
    1,70 g
  • Sackaros
    0,76 g
  • Magnesium
    67,31 mg
  • Natrium
    2564,37 mg
  • Niacin
    13,35 mg
  • Protein
    30,96 g
  • Riboflavin
    0,25 mg
  • Tiamin
    0,38 mg
  • Vatten
    143,29 g
  • Vitamin B12
    0,35 µg
  • Vitamin B6
    1,18 mg
  • Vitamin C
    14,80 mg
  • Vitamin D
    0,43 µg
  • Vitamin E
    6,53 mg
  • Zink
    1,91 mg
Alla näringsvärden

Energifördelning

Produkter som inkluderas i receptet