Somalisk Biriyani - marinerad kyckling

Somalisk biriyani - Marinerad kyckling

Klimatberäknat lågt C02e värde.Läs mer om vår klimatberäkning här.

INGREDIENSER

Välj antal portioner

  • Marinerad Kyckling
  • 1 kg
  • Korianderfrö
    1 msk
  • Kumminfrö
    2 tsk
  • Kardemumma kapslar
    10 kg
  • Svartpeppar
    1 tsk
  • Hel Kryddnejlika
    2 g
  • Lagerblad
    4 st
  • Färsk ingefära
    50 g
  • Vitlök, klyftor
    4 st
  • Färsk hackad Koriander
    100 g
  • Färsk Mynta
    40 g
  • Chili, hackad röd
  • Kycklingbuljong, torr
    5 g
  • Gurkemeja
    1 tsk
  • Olja
    100 ml
  • Övriga Ingredienser
  • Basmatiris
    400 g
  • Gul lök, skivad
    1 st
  • 1,5 l vatten till blötläggning av riset
  • Potatis
    180 g
  • Tomater, skalde och tärnade
    2 st
  • Olja till stuvningen
    3 msk
  • Naturell Yoghurt
    120 ml
  • Kycklingbuljong, torr
    5 g
  • Citron saft
    1 msk
  • Salt
    3 msk
  • Lagerblad
    2 st
  • Hel kummin
    1 tsk
  • Olja
    2 msk
  • Färsk koriander hackad
    6 g
  • Färsk Mynta hackad
    6 g
  • Mandlar, skivade och rostade
    45 g
  • Smör
    45 g
  • Saffran
    0,50 g
  • Rosvatten (valfritt) 0,5 tsk
  • Rapsolja

TILLAGNING

  1. 1. Mal eller mortla kryddorna till marinaden. Mixa med ingefära, chili, vitlök, koriander och mynta. Lägg sedan ner kycklingen i marinaden och låt stå.

  2. 10. Slå ev. över rosvattnet och det brynta smöret. Täck med folie eller ett lock och baka i 200 grader och låt ånga färdigt i ugnen i ca 30 minuter.

  3. Tips!

  4. Se till att rätten är rejält tätslutet så att det får ånga klart.

  5. Mustig gryta med mycket smak som kan uppskattas av många gäster. Serveras med fördel i lunchrestaurangen då den passar att laga till många ätande gäster.

  6. 2. Under tiden blötlägg riset i 1 timme.

  7. 3. Fräs den skivade löken tills den blir gyllenbrun.

  8. 4. Ta upp kycklingen ur marinaden. Baka kycklingen i en form eller i ett bleck i ugnen enligt anvisning på förpackningen.

  9. 5. Häll lite olja i en gryta och tillsätt resterande marinad. Fräs i 1 minut.

  10. 6. Tillsätt tomater och potatis, och fräs lite. Tillsätt sedan yoghurt och buljong. Blanda väl. Låt koka tills potatisen är mjuk. Addera därefter saffran.

  11. 7. Koka upp vattnet till riset. Tillsätt lagerblad, kummin, 2 msk olja och 3 msk vatten. Låt det blötlagda riset rinna av och tillsätt i det kokande vattnet och låt koka i 6 minuter.

  12. 8. Strö lite av den stekta löken ovanpå den bakade  kycklingen. Lägg därefter hälften av riset över kycklingen, riset ska täcka kyckligen väl.

  13. 9. Lägg grönsakerna ovanpå riset och strö över mynta, koriander och resten av den stekta löken och täck sedan kycklingen med det resterande riset.

Näringsvärde per portion (400 g)

  • Energi (kcal)
    529,01 kcal
  • Energi (kJ)
    2195,89 kJ
  • Fett
    24,33 g
  • Enkelomättade fettsyror
    12,92 g
  • Fleromättade fettsyror
    5,37 g
  • Mättade fettsyror
    4,60 g
  • Fiber
    1,96 g
  • Järn
    1,71 mg
  • Kalcium
    102,20 mg
  • Kalium
    564,14 mg
  • Kolesterol
    70,78 mg
  • Kolhydrat
    45,68 g
  • Disackarider
    1,11 g
  • Monosackarider
    1,70 g
  • Sackaros
    0,76 g
  • Magnesium
    67,31 mg
  • Natrium
    2564,37 mg
  • Niacin
    13,35 mg
  • Protein
    30,96 g
  • Riboflavin
    0,25 mg
  • Tiamin
    0,38 mg
  • Vatten
    143,29 g
  • Vitamin B12
    0,35 µg
  • Vitamin B6
    1,18 mg
  • Vitamin C
    14,80 mg
  • Vitamin D
    0,43 µg
  • Vitamin E
    6,53 mg
  • Zink
    1,91 mg
Alla näringsvärden

Energifördelning

Produkter som inkluderas i receptet