Somalisk biriyani - Marinerad kyckling
Klimatberäknat lågt C02e värde.Läs mer om vår klimatberäkning här.
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Marinerad Kyckling
- 1 kg
- Korianderfrö1 msk
- Kumminfrö2 tsk
- Kardemumma kapslar10 kg
- Svartpeppar1 tsk
- Hel Kryddnejlika2 g
- Lagerblad4 st
- Färsk ingefära50 g
- Vitlök, klyftor4 st
- Färsk hackad Koriander100 g
- Färsk Mynta40 g
- Chili, hackad röd
- Kycklingbuljong, torr5 g
- Gurkemeja1 tsk
- Olja100 ml
- Övriga Ingredienser
- Basmatiris400 g
- Gul lök, skivad1 st
- 1,5 l vatten till blötläggning av riset
- Potatis180 g
- Tomater, skalde och tärnade2 st
- Olja till stuvningen3 msk
- Naturell Yoghurt120 ml
- Kycklingbuljong, torr5 g
- Citron saft1 msk
- Salt3 msk
- Lagerblad2 st
- Hel kummin1 tsk
- Olja2 msk
- Färsk koriander hackad6 g
- Färsk Mynta hackad6 g
- Mandlar, skivade och rostade45 g
- Smör45 g
- Saffran0,50 g
- Rosvatten (valfritt) 0,5 tsk
- Rapsolja
TILLAGNING
1. Mal eller mortla kryddorna till marinaden. Mixa med ingefära, chili, vitlök, koriander och mynta. Lägg sedan ner kycklingen i marinaden och låt stå.
10. Slå ev. över rosvattnet och det brynta smöret. Täck med folie eller ett lock och baka i 200 grader och låt ånga färdigt i ugnen i ca 30 minuter.
Tips!
Se till att rätten är rejält tätslutet så att det får ånga klart.
Mustig gryta med mycket smak som kan uppskattas av många gäster. Serveras med fördel i lunchrestaurangen då den passar att laga till många ätande gäster.
2. Under tiden blötlägg riset i 1 timme.
3. Fräs den skivade löken tills den blir gyllenbrun.
4. Ta upp kycklingen ur marinaden. Baka kycklingen i en form eller i ett bleck i ugnen enligt anvisning på förpackningen.
5. Häll lite olja i en gryta och tillsätt resterande marinad. Fräs i 1 minut.
6. Tillsätt tomater och potatis, och fräs lite. Tillsätt sedan yoghurt och buljong. Blanda väl. Låt koka tills potatisen är mjuk. Addera därefter saffran.
7. Koka upp vattnet till riset. Tillsätt lagerblad, kummin, 2 msk olja och 3 msk vatten. Låt det blötlagda riset rinna av och tillsätt i det kokande vattnet och låt koka i 6 minuter.
8. Strö lite av den stekta löken ovanpå den bakade kycklingen. Lägg därefter hälften av riset över kycklingen, riset ska täcka kyckligen väl.
9. Lägg grönsakerna ovanpå riset och strö över mynta, koriander och resten av den stekta löken och täck sedan kycklingen med det resterande riset.
Näringsvärde per portion (400 g)
- Energi (kcal)529,01 kcal
- Energi (kJ)2195,89 kJ
- Fett24,33 g
- Enkelomättade fettsyror12,92 g
- Fleromättade fettsyror5,37 g
- Mättade fettsyror4,60 g
- Fiber1,96 g
- Järn1,71 mg
- Kalcium102,20 mg
- Kalium564,14 mg
- Kolesterol70,78 mg
- Kolhydrat45,68 g
- Disackarider1,11 g
- Monosackarider1,70 g
- Sackaros0,76 g
- Magnesium67,31 mg
- Natrium2564,37 mg
- Niacin13,35 mg
- Protein30,96 g
- Riboflavin0,25 mg
- Tiamin0,38 mg
- Vatten143,29 g
- Vitamin B120,35 µg
- Vitamin B61,18 mg
- Vitamin C14,80 mg
- Vitamin D0,43 µg
- Vitamin E6,53 mg
- Zink1,91 mg